Erotisk litteratur: de mest berømte bøger i historien

Tirsdag, 08 februar 2022

For mange mennesker blev erotisk litteratur født med de romaner, der udgør sagaen startet af 50 Shades of Grey , det berømte værk af den britiske forfatter EL James. Alle de mennesker tager fejl. Litteratur med erotisk indhold er næsten lige så gammel som verden, og hvis den ikke har haft mere tilstedeværelse gennem århundreder, har det været på grund af den effekt, et ødelæggende ord har haft på den: censur.

Erotik, der altid er knyttet til vores kultur, har fungeret som et tema og inspiration for kunstnerisk skabelse. Hvis vi tager et kig på fortiden, vil vi se mange skulpturer, malerier og selvfølgelig mange erotiske bøger .

Et af de ældste eksempler, vi kan finde på denne type litteratur, findes i det gamle Egypten. Det var der, den såkaldte Torino erotiske papyrus blev skrevet. Hvorfor fra Torino? Fordi det er i det egyptiske museum i denne italienske by, hvor dette dokument er udstillet og bevaret. Torino-papyrusen er ikke en del af et historisk korpus af erotiske romaner (der fortælles ingen historie i den), men vi kan ikke ignorere den i denne korte historie, da den viser os, som om det var en afhandling, en bred vifte af seksuelle positioner.

erotiske fortællinger

Oprindelsen af erotisk litteratur

Mange eksperter i denne type litteratur hævder, at dens oprindelse skal søges i det antikke Grækenland. Det var der omkring 400 f.Kr., at Aristofanes, en af de mest berømte dramatikere, skrev Lysistrata .

Lysistrata betragtes som det første værk, hvor erotik og dermed sex direkte påvirker udviklingen af plottet. Hvad handler denne om? Hvordan athenske kvinder, ledet af Lysistrata, beslutter sig for at gå i "sexstrejke" og fratage deres mænd deres rutinemæssige sexration. Hvad vil de med det? Fremskynde afslutningen på en krig, der allerede havde varet for længe og forårsagede stor smerte for befolkningen.

Sammen med Aristophenes er den satiriske digter Sotades en anden af de forfattere, hvis navn ikke bør glemmes, når vi taler om forfattere af erotiske bøger i Grækenland. Sótades' obskøne vers var meget berømte på sin tid og kostede ham endda fængsel.

Blandt alt det, der blev skrevet af Sótades, bør kurtisanernes dialoger fremhæves. Denne bog blev betragtet som ren pornografi på sin tid. I denne erotiske læsning optrådte udtrykket lesbianisme for første gang. Sótades introducerede det allerede i ham at henvise til kvindelig homoseksualitet.

Romerne, der kulturelt set så meget om grækerne, efterlod også flere titler til den erotiske litteraturs historie. Forfattere som Catullus, Martial, Plautus eller Juvenal efterlod et andet bemærkelsesværdigt fragment eller værk til i morgen. Til dem kan vi tilføje de såkaldte Priapeans, nogle intenst erotiske (for ikke at sige obskøne) digte dedikeret til guden Priapus.

Den gyldne æsel , af Apuleius; Kunsten at elske , af Ovid og Satyricon, af Petronius; Det er tre værker, der kunne betragtes som typiske for erotisk litteratur.

Det er ikke muligt at tale om denne genre i antikken uden at henvise til de østlige lande og også til dem, der var en del af islam. I Kina kan vi for eksempel finde pædagogiske manualer om seksuel praksis. I Indien skiller Kama Sutraen sig derimod ud over alt. Denne erotiske bog er berømt over hele verden. Der er mange mennesker, der tror, at det er en manual over erotiske positioner, men det er meget mere: det er et komplet kompendium med speciale i kærlighedskunst, der samler en god håndfuld teknikker og råd.

På den anden side finder vi i de lande, der var en del af den muslimske kultur, tre hovedtitler: Ananga Ranga , Den parfumerede have og Tusind og én nat .

Oprindelse erotisk litteratur

Erotiske romaner fra middelalderen og moderne

Vi har tidligere nævnt betydningen af censur i udviklingen af denne type litteratur. Der er et historisk øjeblik, hvor denne faktors indflydelse bliver til kapital: middelalderen. I den tid, det varede, gjorde kirken sex til en synd og fordømte erotik til katakomberne.

Erotikken var knapt synlig i værkerne af det, der er blevet kaldt "høflig kærlighed" og afspejledes på en meget frygtsom måde i værker som Chrétien de Troyes eller Dantes guddommelige komedie .

Det ville være renæssancen, der bragte en genoplivning af den erotiske litteratur. Til dette måtte Bocaccio ankomme og skrive sin Decameron . Uærbødigheden af nogle af de erotiske fortællinger skrevet i den fik dette værk til at blive forbudt i mange lande. Nogle århundreder senere, allerede i det 20. århundrede, i lande som England eller USA, blev deres ødelæggelse beordret.

Hvis der er et land, der i den moderne tidsalder blev en producent og forbruger af erotisk litteratur, er dette land Frankrig. Forfattere som Margarita de Navarra, Antoine de la Sale, Rabelais eller Pierre de Ronsard, for eksempel, satte særlig skub i denne type litteratur.

Det blev også givet til ham af Pierre de Brantôme. Denne forfatter taler i sine værker om cunnilingus, lesbisk praksis og visse former for sadomasochisme. Mange forfattere har i denne forfatters arbejde set ham, der skulle være forfatter til nogle af de mest berømte erotiske romaner i hele historien: Marquis de Sade.

Den altid skandaløse og altid libertinske og ærbødige Marquis de Sade skal tildeles forfatterskabet til mesterværker af erotisk litteratur såsom 120 days of Sodom eller Justine .

England, for ikke at blive overgået af Frankrig, inkuberede også sine egne forfattere til værker af denne type. John Cleland ville med sin roman Fanny Hill være et af hans udødelige bidrag. Ikke overraskende er det førnævnte værk en af de mest berømte erotiske romaner i historien.

Vægten af den hykleriske engelske victorianske moral betød, at mange værker måtte cirkulere hemmeligt fra hånd til hånd. For at beskytte sig selv gav mange forfattere afkald på retten til at signere deres værker, og de cirkulerede anonymt. Af alle navnene på forfatterne til disse små værker er James Berttram og George Cannon kommet ned til os.

erotisk roman

Erotiske bøger i det 19. og 20. århundrede

Det XIX århundrede er romantikkens kendetegnende århundrede. Blandt den store litterære produktion udgivet over hele verden (og især på det europæiske kontinent) kunne romantiske erotiske bøger ikke mangle. Som vi sagde i begyndelsen af artiklen, har EL James ikke opfundet denne type fortælling.

Blandt bøgerne udgivet i det 19. århundrede er det værd at nævne La Venus de las pieles . Dens forfatter, Leopold von Sacher-Masoch, er oprindelsen til udtrykket "masochisme". BDSM , som i Sades værker, er til stede i hele romanen. Det samme er trældom , trældom, underkastelse og endda tæsk. Denne roman ophører dog aldrig med at være en romantisk historie, fordi den også er historien om en lidenskabelig kærlighed.

Allerede langt op i det 20. århundrede kan vi finde forskellige mesterværker af alle tiders erotiske litteratur. Blandt dem kan vi fremhæve følgende:

  • Lady Chatterley's Lover , af DHLawrence.
  • Øjets historie , af Georges Bataille .
  • Historien om O , af Pauline Réage.
  • Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds , af Henry Miller .
  • Delta of Venus and Diary s, af Anaïs Nin.

I de senere år er udgivelsen af brevværket The Passion of Mademoiselle S , af en ukendt forfatter, også bemærkelsesværdig.

At tale om erotisk litteratur i det 21. århundrede er at tale om en sprudlende genre. Der er mange forfattere, der er begyndt at skrive romaner om dette emne. Melissa Paranello er for eksempel med sit værk The Hundred Blows et af dem. Valérie Tasso, med sin dagbog for en nymfoman , en anden.

Elskeren af erotisk fortælling er således heldig. Materialet du har til din rådighed er meget. Du kan endda få det online. Bare klik på erotiske PDF-bøger i søgemaskinen for at få adgang til mange af dem. Dem, vi har nævnt her, er uden tvivl blandt genrens væsentligste.

erotiske bøger